Piftie de cocos

Piftia este unul dintre preparatele noastre traditionale, mai ales in perioada sarbatorilor de iarna.Piftie de cocos

Ingrediente pentru Piftie de cocos:

  • 1 cocos de casa
  • 3 aripi pui sau 4 labe pui
  • 1 ceapa
  • 1 foaie dafin
  • 1 lingurita piper boabe
  • 4 catei usturoi (sau dupa gust)
  • sare

Pentru decor:

  • 1 ou fiert
  • patrunjel
  • boia dulce

Piftie de cocos – Preparare:Piftie de cocos

  1. Cocosul se transeaza bucati. Se spala bine carnea cu apa rece. Eu folosesc si cateva aripi (sau labe) in plus, pentru o inchegare mai sigura.
  2. Se pune carnea intr-un vas si se toarna desupra apa care fierbe, ca sa se opareasca carnea. Lasati sa stea 10 minute. Scurgeti apa.
  3. Asezati carnea intr-o oala incapatoare. Acoperiti cu apa rece cat sa treaca cu cativa cm. Adaugati ceapa, dafinul si piperul.
  4. Fierbeti la foc mic, supa abia sa bolboroseasca ici colo, timp de 4 ore. Nu lasati supa sa fiarba in clocote mari, caci se va tulbura. La inceput spumati bine supa si cand scade, stergeti marginea oalei de impuritati. Dupa 2 ore de fiert adaugati 1 lingurita de sare.
  5. Dupa 4 ore de fiert, verificati supa astfel: puneti cateva linguri intr-un vas mic si dati la congelator cateva minute. Verificati apoi ca supa sa fie vascoasa si lipicioasa. Daca e asa, piftia e gata, se va inchega. Daca nu, va trebui sa o mai fierbeti pana devine asa. Dupa 4 ore insa ar trebui sa fie ok.
  6. Strecurati supa printr-o sita si retineti carnea separat.
  7. Striviti cateii de usturoi si adaugati treptat din pasta de usturoi in supa strecurata. Amestecati, lasati 1 minut si gustati. Supa trebuie sa aiba un gust fin, placut de usturoi, dar sa simtit si gustul supei. Adaugati pasta de usturoi pana e pe gustul vostru de usturoiata. Eu am adaugat 1 lingurita pasta de usturoi. Cand faceti acest pas, gustati supa si de sare si adaugati daca simtiti ca e nevoie. Lasati sa stea supa 5 minute cu usturoi, sa se infuzeze.
  8. Puneti 4 straturi de tifon intr-o sita asezata deasupra unui vas. Strecurati inca o data supa (se vor retine impuritatile mici si bucatile de usturoi).
  9. Urmeaza degresarea supei. Cea mai simpla si rapida metoda, pe care eu o folosesc in asemenea momente, este degresarea cu un servetel de bucatarie. Procedati astfel: luati doua servetele de bucatarie si suprapuneti-le. Asezati-le apoi deasupra supei, cat sa se imbibe usor de supa la suprafata. Veti vedea grasimea galbena cum se aduna pe servetel. Prindeti servetelul de capete si ridicati-l usor, mutandu-l intr-o farfurie (fara sa strangeti sau sa stoarceti). Repetati acest pas de 3-4 ori, ca sa se degreseze supa cat mai bine.
  10. Dezosati carnea si taiati-o bucati.
  11. In boluri ceramice asezati bucati de carne intr-o parte (avand grija sa puneti din fiecare parte a cocosului: cateva fasii din pulpa, din piept, de pe aripi…). In cealalta parte asezati cate un fir de patrunjel si 1-2 felii de ou fiert. Turnati incet supa peste ele.
  12. Acoperiti vasele cu folie si dati-le la frigider peste noapte, pentru a avea timp sa se inchege.
  13. La servire, presarati boia dulce peste carne.