"Backyard bacon" la afumator

Am cumparat pentru aceasta reteta muschi de port direct de la macelar si l-am depozitat cu rapiditate in frigider."Backyard bacon" la afumator
Dupa testarea mai multor retete comune ne-am gandit si la ceva cu “afumator”, realizand ca un cuptor pe gas nu poate produce pentru reteta la care ne-am gandit, gustul aromat si plin de savoare al unei fripturi gatita perfect.

Asa ca am trecut la fapte. Am pus in marea incapere a lui “Big Green Egg” -din poza de mai jos,toate ingredientele pret de o ora si jumatate pastrand temperatura afumatorului in jurul valorii de 200grade pana cand carnea a ajuns la o temperatura interna de aproximativ 150grade.

Friptura afumata in sos de artar:

  • 2kg si jumatate de muschi de porc (probabil nu merita sa afumi mai mult de 2kg deoarece pierde apa si greutate in proces)
  • 2 linguri de sare
  • 1 lingura de sare roz
  • 2 linguri de zahar de artar
  • 2 linguri de sirop de artar

Punem muschiul de porc pe tava de coacere.
Sarea si zaharul impreuna intr-un mic bol, dupa care amestecam cu siropul de artar pana se formeaza o pasta.Dupa acest proces refrigeram carnea timp de 1 saptamana timp in care ea incepe sa piarda lichid. Trebuie sa avem grija ca in tot acest timp sa fim siguri ca inauntru intra aer, asadar in fiecare zi scoatem ambalajul si lasam putin aer sa intre.Dupa tot acest timp scoatem muschiul de porc din ambalaj si il “aruncam” in afumator dupa ce in prealabil l-am lasat 24 de ore, descoperit, in frigider.

Trebuie sa pregatim afumatorul conform producatorului si sa preparam muschiul de porc la 200 de grade Celsius pana in momentul cand carnea va ajunge la aproximativ 150 de grade Celsius.Tot acest proces poate dura intre 90min si 3h, depinzand de marimea afumatorului. Pofta Buna!